VOORJAARSBEURT TIPS: WAT DOET DE HOVENIER IN HET VOORJAAR?

Het is alweer halverwege maart dus het is tijd dat uw tuin een voorjaarsbeurt krijgt. Wilt u zelf aan de slag in de tuin? Dan komen deze tips van onze hovenier Lody goed van pas! Komt u ergens niet uit of twijfelt u over het onderhoud van uw tuin? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden van een eenmalige of periodieke onderhoudsbeurt van uw tuin te bespreken.

Hoe en welke planten snoeit u in het voorjaar?

Niet elke plantsoort heeft dezelfde wijze en timing qua snoeien dus hieronder leest u van diverse plantensoorten de tips rondom snoeien in het voorjaar. Voor de meeste planten geldt wel dat snoeien in de winter i.vm. eventuele vorst niet verstandig is.

Rozen snoeien

Bij rozen hanteren we de 3-fasen snoei. Dit houdt in dat de meeste rozenstruiken in het vroege voorjaar gesnoeid worden, na de eerste bloei in de zomer en vervolgens in het najaar. Let op: ter voorkoming van invriezing is het belangrijk om de rozenstruik in het najaar tot ongeveer kniehoogte te snoeien en niet korter.

In het vroege voorjaar snoeit u een rozenstruik tot circa 15 cm hoogte boven de grond terug. Op deze wijze wordt de groei en de bloei gestimuleerd, bij rozen werkt dit zeer goed.
Belangrijk hierbij is dat u goed gereedschap gebruikt, met een goed geslepen en scherpe tuinschaar brengt u de minste schade aan de planten aan.

Hortensia’s snoeien

Hortensia’s zijn onder te verdelen in verschillende typen. Zo hebben we de scheutbloeiende hortensia’s zoals de Limelight, Annabel en Pinkiewinkie hortensia. Deze hortensia’s bloeien op nieuw hout dus deze plant kunt u volledig snoeien tot circa 15 cm boven de grond. U kunt deze planten in het vroege voorjaar terug snoeien.

Let op: Gewone (boeren)hortensia soorten, de Macrophylla bijvoorbeeld bloeien op oude knoppen. Als u deze soort hortensia’s te sterk terugsnoeit, zullen ze het komende seizoen niet bloeien. Snoei hiervan dus alleen de oudste dikke takken en laat de jonge takken zitten. Op deze wijze krijgt u straks weer een jonge maar prachtig bloeiende struik.

Vlinderstruik snoeitips

De vlinderstruik kan in één jaar tijd erg hard groeien. In de winter mag deze daarom gehalveerd worden en in het voorjaar mag deze heel kort gesnoeid of afgezaagd worden. Ook de nieuwe scheuten die er nu al zitten mogen gesnoeid worden. Geen zorgen, de vlinderstruik groeit zo hard dat u hem het beste zo kort mogelijk kunt snoeien in het voorjaar, in de zomer heeft u gegarandeerd een prachtig bloeiende vlinderstruik die niet overwoekerd. Wist u dat de vlinderstruik zeer goed voor de biodiversiteit is? De naam zegt het al, vlinders komen graag op deze struik af, maar daarnaast ook bijen, hommels en insecten.

Overige tips voor het juiste tuinonderhoud in het voorjaar

  • Vaste planten die in de winter niet bloeien, maar wel mooi zijn qua oude bloemstengels laten wij in de winter graag staan. Ook deze moeten we nu gaan snoeien. Voorbeelden van planten die in de winter nog mooi blijven zijn Asters, Phlox, Kogeldistels en Sedum herbstfreude. De nieuwe scheuten en blaadjes zijn al ruim in zicht, dus het is duidelijk tot waar te snoeien.
  • Als u een gazon heeft en deze ligt er niet helemaal gezond meer bij, dan is het nu de tijd om bij te zaaien en te bemesten. Ook beluchten is een zeer effectieve methode als het gras in uw tuin er niet helemaal gezond uit ziet. Bij Allure Tuinen gebruiken we hiervoor een holle pijp beluchtingsmachine. Deze maakt pijpjes in de grasmat, zodat er weer zuurstof de grond in kan. Hierdoor kan de grasmat beter wortelen en zal het er dus groener en gezonder uitzien, maar ook steviger aanvoelen. U kunt dit zelf doen door met een riek gaten in de grond te prikken. Doe dit alleen als het gazon er niet goed uitziet, staat het gras er nog mooi groen en vol bij? Dan heeft uw gazon geen ondersteuning nodig.
  • Bemesten van borders en gazon kunt u nu ook gaan doen. Allure Tuinen gebruikt organische meststof. Dat is een meststof die niet uitspoelt en naast voeding ook biologisch bodemleven aan de grond toevoegt. Bekijk bij het aankopen van mest dat het om een organische meststof gaat. Dit is namelijk heel veel beter voor uw tuin én het milieu!
  • Grassen zoals Pennisetum (lampenpoetsersgras) en Miscanthus (Chinees prachtriet) en Panicum (vingergras) moet nu kort geknipt worden. Door de oude grassprieten tot circa 5 cm boven de grond af te knippen komt er weer ruimte voor nieuwe sterke stengels. Zo’n kaal stukje ziet er misschien wat ongezellig uit, maar met 2 maanden heeft u weer een volle pot of border met grassen.
  • Ook is het tijd om de waterinstallatie weer gereed te maken. Wees bewust van de regenval. Ook als het de komende weken droog blijft is de grond voldoende verzadigd door de langdurige regenval van afgelopen maanden. Maar zodra het weer warmer wordt en de grond begint op te drogen is het handig als uw waterinstallatie goed werkt.

Let op de vogels in uw tuin

Nu is ook de tijd dat vogels beginnen te broeden dus bekijk of er vogelnesten in de tuin aanwezig zijn. Mocht dit het geval zijn bij een plant of struik die u wilt snoeien, doe dit dan niet. Haal daar naast ook niet al het tuinafval weg want dit kunnen de vogels goed gebruiken voor hun nestje. U kunt ook een vogelhuisje ophangen voor nog meer vogelplezier in uw tuin.

Geef kleur aan het voorjaar!

De eerste bloembollen die u in het najaar heeft geplant beginnen nu uit te komen. Heeft u niets geplant of wilt u nog wat extra kleur toevoegen? Vul uw plantenbakken en borders dan met viooltjes! Deze eenjarige planten zijn nu volop verkrijgbaar en doen het erg goed in dit jaargetijde. Wacht nog wel even met het planten van zomerplanten zoals geraniums, petunia’s i.v.m. eventueel winters weer of een nachtvorst. Deze kunt u het beste in mei aanplanten.

Heeft u vragen over de voorjaarsbeurt in uw tuin?

Neem dan contact op met één van onze groenspecialisten. Zij helpen u graag verder! Onze hoveniers werken voor tuinonderhoud in de regio Den Haag, Wassenaar, Leidschendam, Voorburg, Westland, Voorschoten, Leiden, Oegstgeest en Rotterdam.