BOLLEN OF KNOLLEN; WAT IS HET VERSCHIL

Veel mensen kennen de uitdrukking “geen knollen voor citroenen kopen”. Je niets wijs laten maken wat niet klopt. Maar wat nu het verschil is tussen een bol en een knol, daar moeten velen het antwoord schuldig blijven. Daarom hier de uitleg.

BOLLEN

Een bol heeft rokken en zijn structuur is te vergelijken met een ui. Snijd maar eens een ui doormidden en je kijkt feitelijk naar het inwendige van een bol. Je ziet allemaal lagen over elkaar, die aan de buitenkant omgeven zijn door enkele verdorde laagjes. Dit betekent dat als de plant uitkomt er maar één spriet aan zit, aan de bovenkant. Voorbeelden zijn de Narcis of de Paasbloem.

KNOLLEN

Een knol, bijvoorbeeld een aardappel, heeft geen rokken. De aardappel bestaat uit één geheel en is omgeven door een harde pel of schil. Uit de aardappel komen meerdere sprieten. Als je naar oude aardappelen kijkt zie je dat er witte stengels uitgekomen zijn. Dat zijn uitlopers. Eigenlijk willen die gaan groeien! Een voorbeeld is de Dhalia.

Gracieus of uit de gratie?

Bollen en knollen zijn wat uit de gratie geraakt. Oorzaak hiervan is dat er soms wat meer werk aan vastzit maar ook onbekendheid is een belangrijke factor. Soorten zoals tulp, lelie, gladiool, hyacint en dahlia zijn bij iedereen wel bekend maar worden in deze tijd door sommigen als oubollig ervaren of men vindt het gewoon lastig dat ze ieder jaar moeten worden opgerooid. Het imago van bollen en knollen is daardoor onterecht onderuit gegleden.

Voorjaarsbloeiers en historie

Het zijn vooral de voorjaarsbloeiende soorten die we in de grond kunnen laten zitten en zich zullen vermeerderen. De meeste soorten komen van oorsprong uit het Middellandse zeegebied en klein Azië. Deze waren voorbestemd voor de allerhoogste klasse en je vindt deze planten hoofdzakelijk bij landgoederen, buitenplaatsen, kastelen en stinzen. De bolgewassen vallen sindsdien onder de stinzenplanten (stinzen = Fries voor burcht of landhuis) en bloeien op het moment dat er nog geen blad aan de bomen zit.

Landelijke tuin - Allure Tuinen