ONZE HOVENIER PATRICK VERTELT OVER TUINDONDERHOUD IN HET NAJAAR
De herfst heeft zijn intrede gedaan en het weer van de afgelopen weken laat dat ook al duidelijk zien. Met de regenachtige dagen van afgelopen periode moet u er misschien niet aan denken, maar toch is het belangrijk om te zorgen voor het juiste tuinonderhoud in het najaar. Hierdoor ligt de tuin klaar om zich in het voorjaar weer prachtig te ontwikkelen.
Onze hovenier Patrick geeft een aantal handige tuintips voor het tuinonderhoud in het najaar!
10 handige tuintips voor het najaar
- De laatste knipronde voor hagen, heesters en groene snoeivormen. Met snoeivormen bedoelen we over het algemeen wintergroene planten die beeldbepalend zijn en als het ware het groene geraamte van de tuin vormen. Het zijn winterharde soorten, vaak behoorlijk van formaat en in een bepaalde (functionele) vorm gesnoeid. Denk bijvoorbeeld aan hagen, wintergroene structuren, solitairen, blokken, pyramides en groepen beeldbepalende planten.Sommige soorten laten zich overigens met het oog op de naderende winter beter in het voorjaar snoeien. Dit zijn soorten die (licht) vorstgevoelig zijn. Deze soorten worden de laatste keer in september gesnoeid, zodat de wonden nog voor de winter kunnen dicht groeien.
- U kunt de laatste onkruidronde uitvoeren zodat er minder van aanwezig is bij het opstarten van de tuin in het voorjaar.
- De herfst is de tijd om bloembollen te planten. Iedereen kent wel de klassieke tulpen, hyacinten en narcissen maar daarnaast zijn er de laatste jaren zoveel mooie en nieuwe soorten bijgekomen. Voornamelijk de soorten die geplant worden om te verwilderen. Deze soorten blijven in de borders staan en door de juiste soorten te selecteren en deze op de juiste standplaats te planten, zult u zien dat de bollen zich makkelijk vermenigvuldigen zodat de bloemenpracht ieder voorjaar meer en mooier wordt.
- De vorstgevoelige éénjarige zomerbloeiers uit de potten en bakken kunnen vervangen worden voor winterbloeiende planten zoals bijvoorbeeld winterheide, violen, Helleboris en Skimmia. Kijk hierbij overigens niet alleen naar de bloemkleur maar ook naar de bladkleur, de textuur van het blad en naar de kleur van de takken. Leuk is het overigens om bijvoorbeeld de blauw bloeiende zomerbloeier Salvia farinacaea niet te vervangen maar gewoon te laten staan. Zolang het niet streng vriest blijft deze topper maar doorbloeien en vormt een sieraad in uw tuin.
- Let er bij het vervangen van de planten in de potten ook op dat de afwatering optimaal op orde is. Juist in de herfst en de winter moet het water goed uit de potten weg kunnen, zodat de planten niet met de voeten in het water komen te staan.
- Organische najaarsbemesting voor zowel de borders als het gazon toepassen. Uw gazon wordt door organische bemesting mooi groen en het wordt afgehard voor de komende winter, terwijl de groei niet wordt gestimuleerd. Het gazon gaat hierdoor stabiel de winter in en zal een goede groeistart maken in het voorjaar.
- Als u een vijver heeft, kunt u er in dit jaargetijde het beste nog wat onderhoud aan plegen, niet later in het jaar. Als de temperatuur namelijk onder de 10 graden wordt gaan de vissen in winterrust en is het beter om de vijver met rust te laten.
- Als al deze werkzaamheden (en er zijn er nog veel meer te noemen) zijn uitgevoerd, is het voornamelijk het blad dat van het gazon afgehouden dient te worden. Gazon (grasplantjes) heeft namelijk licht nodig en door het vele blad dat er op blijft liggen kan het gemakkelijk verstikken. Het gazon heeft dan in het voorjaar een achterstand en heeft meer tijd nodig om te herstellen.
- Het blad dat vrij komt kunt u gerust in de borders verwerken. Het blad voegt door vertering namelijk organische stof toe aan de bodem en is daarnaast goed voor de biodiversiteit. Talloze insecten maar ook egels maken dankbaar gebruik van deze schuilplaatsen of als voedselbronnen. Ruim de tuin dus niet te netjes op maar help de diverse dieren ook de winter door.
- Het najaar is ook de beste tijd van het jaar om te planten en te verplanten. De grond is nog relatief warm, de planten komen in rust en zijn prima te verplanten. Belangrijk hierbij is om vooraf (vaak zelfs in de zomer al) de plannen hiervoor te maken, want dan zie je hoe de planten zich ontwikkelen en wat je naar aanleiding daarvan wilt aanpassen.
Wilt u uw tuinonderhoud liever uitbesteden?
Laat u het tuinonderhoud liever over aan één van onze professionele hoveniers? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken. Van periodiek onderhoud tot losse tuinonderhoudsbeurten, er is van alles mogelijk en onze groenprofessionals denken graag mee over het beste onderhoud van uw tuin! Onze hoveniers werken voor tuinonderhoud in de regio Den Haag, Wassenaar, Leidschendam, Voorburg, Zoetermeer, Westland, Voorschoten, Leiden, Oegstgeest, Katwijk en Rotterdam.