DE BLOEITIJDEN VAN VOORJAARSPLANTEN

Met bloembollen haalt u meer uit uw tuin. Wanneer in het vroege voorjaar de planten er nog wat beteuterd bij staan, kondigen uitbundig bloeiende bolgewassen een nieuw voorjaar aan. Naast het kleurige en fleurige aanzicht in tuinen, terrassen en bermen geven ze vooral energie en lentekriebels. Plant voorjaarsbollen bij voorkeur in oktober en november en geniet in februari / maart van een prille nieuwe lente die zich aandient.

Voorjaarsbloeiers planten

De meeste bolgewassen zijn voorjaarsbloeiers en moeten in het najaar gepoot worden. Plant bij voorkeur niet in december als de kans op vorst toeneemt. Bollen die in de herfst geplant kunnen worden zijn onder meer tulpen, narcissen, krokussen, sneeuwklokjes, hyacinten, sieruien en scillia’s. Er bestaan ook zomerbloeiers, bijvoorbeeld: begonia, gladiool, amaryllis, lelie, enzovoort. Deze plant u vroeg in het voorjaar, zodra de vorst uit de grond is.

Bolkwaliteit & Plant/pootdiepte

Controleer de kwaliteit van de bollen bij aanschaf: ze moeten stevig aanvoelen en mogen geen zachte plekken of schimmelvorming vertonen. Vuistregels die u mag aanhouden is: hoe groter de bol, hoe beter hij het zal doen! Gemiddeld bedraagt de pootdiepte 3x de diameter van de bol. In zware grond is een diepte van 2x de boldiameter beter omdat de bol dan meer energie nodig heeft.

Bij de aanschaf van bollen is het goed om rekening te houden met de verschillende bloeitijden. Richt uw tuin zo in dat de bollen in een periode van vier maanden (februari t/m mei) achter elkaar doorbloeien. Daarvoor is het schema verder in dit artikel een goede richtlijn. Zet bloembollen in clusters dicht bij elkaar dan komen ze beter uit de verf. Wilt u een tuin met een natuurlijke uitstraling? Poot de bollen dan niet in een regelmatig patroon maar strooi ze vanuit de hand uit en poot ze daar waar ze terechtkomen.

Als u narcissen, krokussen of sneeuwklokjes in het gazon poot, dan staan ze in het voorjaar niet zo verloren tussen de nog kale struiken. Steek een graszode los, klap hem om, plant de bol, leg de graszode weer terug en duw hem stevig aan.

De ideale voedingsbodem is compost met schors. Om meerdere seizoenen de bollen in dezelfde een pot te houden is compost met extra grit en een klein beetje klei het ideale mengsel. Belangrijk in de pot, bak of kuip die u voor bollen gebruikt, is te zorgen voor een goede afwatering. Zorg voor goede drainage door bijvoorbeeld het aanbrengen van potscherven. De plantdiepte is minder diep dan in de volle grond. Plant nu uw Hyacinten binnen in de pot en ze bloeien prachtig en geuren heerlijk tijdens de kerst.

Als de bloemen zijn uitgebloeid is het raadzaam om deze bloemen af te knippen. De bol heeft dan de tijd om zich voor te bereiden op het volgend seizoen. Het opbouwen van voedselvoorraad en energie komt dan terug in de bol in plaats van het produceren van zaad.

Landelijke tuin - Allure Tuinen
Stads tuin - Allure Tuinen

Bloeitijden per soort

NaamLatijnse naamKleurBloeitijdHoogtePootdiepteAfstand
AkonietEranthisBlauwJan/Feb9 cm10 cm7 cm
AnemaoAnemonaVariaMrt/Apr13 cm5 cm5 cm
Blauwe DruifMuscariVariaMrt/Apr20 cm10 cm8 cm
HyacintHyacinthusVariaApr25 cm20 cm15 cm
IrisIrisVariaJun/Aug60 cm15 cm10 cm
NarcisGeelVariaMrt/Apr35 cm20 cm15 cm
KrokusCrocusVariaFeb/Mrt9 cm10 cm9 cm
SneeuwklokjeGalanthusVariaJan/Feb10 cm10 cm8 cm
SneeuwroemChionodoxaBlauwFeb/Mrt10 cm10 cm8 cm
TulpTulipaVariaApr/Mei30/60 cm15 cm10/12 cm
Naar blogoverzicht