TUINONDERHOUD IN JUNI

In dit blog geven wij als hovenier graag een aantal tips voor tuinonderhoud in de maand juni.

Waar moet u aan denken bij het snoeien?

Juni is namelijk dé maand om hagen en groene snoeivormen te knippen of scheren. Met snoeivormen bedoelen we planten die vast in een tuin staan, winterhard en in een bepaalde vorm zijn geknipt. Dit zijn bijvoorbeeld hagen, wintergroene structuren, solitairs, blokken, pyramides en groepen beeldbepalende planten.

Planten hebben flink energie gestoken in de eerste groeispurt en de jonge scheuten steken alle kanten op. Of u nu een strakke tuin, een landelijke tuin, moderne tuin of een ander type tuin heeft; het is nu de tijd om de hagen en snoeivormen terug te brengen naar de oorspronkelijke en bedoelde vorm.

Snoeien moet gebeuren met kwalitatief goed tuingereedschap dat vlijmscherp is. Dat maakt het voor uzelf gemakkelijker, maar ook worden hierdoor de snoeiwonden vlakker en scherper. Daardoor zal de wond van de plant sneller overgroeien en is er minder kans dat schimmels, bacteriën of ziekten in de plant komen. Als de vorm weer terug gebracht is in de structuren, geeft dat weer rust in het beeld van de tuin en vormen hagen een mooie achtergrond voor de bloeiende borders. Snoei de vaste beplanting in uw tuin bij voorkeur bij bewolkt en niet te warm weer. Hiermee voorkomt u dat de planten kunnen verbranden.

Heeft u ook aan de juiste plantenvoeding gedacht?

Het groeiseizoen is echter nog niet om en planten zullen weer veel energie moeten stoppen in het verder uitgroeien. Net als bij mensen vraagt de groei van planten om voeding en dus onderhoud. Het is daarom belangrijk dat er direct na het snoeien planten gevoed worden met organische bemesting.

Organische meststoffen zijn samengesteld uit duurzaam geproduceerde, hoogwaardige grondstoffen uit de voedingsindustrie en uit plantaardige grondstoffen. Organische meststoffen bevatten geen zouten en lossen niet op in water. Daardoor zijn ze veilig voor de plant en geeft het goede voeding aan de planten. Door het aanwezige bodemleven (bacteriën en schimmels) worden de meststoffen omgezet  in voedingstoffen die vervolgens weer ter beschikking komen voor de wortels van de planten.  Ook het bodemleven zelf wordt gevoed door de meststof, zodat ook het bodemleven zich optimaal kan ontwikkelen. Het gevolg van goede bemesting is dat de plant geleidelijk en stabiel groeit, de celwanden worden stevig en er is minder kans op ziekten en plagen.

Kunstmest is eigenlijk niet meer dan een verzameling zouten en zal het bodemleven niet stimuleren. Om duurzaam en verantwoord met de natuur om te gaan gebruikt Allure Tuinen alleen professionele, biologische en organische meststoffen bij haar klanten. Zijn deze meststoffen duurder dan ‘gewone’ kunstmeststoffen? In eerste instantie misschien wel, maar omdat de werking van de organische meststof veel langer mee gaat dan die van de kunstmest is het gebruik op lange termijn goedkoper. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat we toekomstgericht en duurzaam werken zijn in onze tuinen. Daar past een doordacht en evenwichtig bemestingsplan helemaal in thuis.

Potplanten onderhouden

Beplanting die in een pot staat heeft verhoudingsgewijs meer onderhoud nodig dan een plant die in de volle aarde staat. Waarom? Het heeft te maken met het feit dat een plant in een pot of kuip maar beperkte ruimte heeft om zijn wortels te laten groeien.

Wie kent het niet? Als men na een zomerseizoen groeien en bloeien de planten uit de potten gaat vervangen voor iets anders, treft men een hele compacte kluit aan die eigenlijk alleen maar bestaat uit een wortels. De grond is bijna helemaal verdwenen. Daarmee is de plant ook kwetsbaar geworden want schommelingen in vocht en voeding zijn direct merkbaar. Er is geen buffer meer in de grond aanwezig. Het is daarom belangrijk om een vochtvasthoudende potgrond te gebruiken en de pot ook regelmatig te voorzien van een organische meststof. Dit kan in korrelvorm of in vloeibare vorm worden toegediend.

Koop de pot ook niet te klein. Bepaal wat u er in wilt zetten en pas daar de pot op aan. De ene plant heeft nu eenmaal meer (wortel)ruimte nodig dan de andere plant.

Planten zijn net mensen!

Vergeet bij dit alles niet dat we het over levend materiaal hebben en dat de planten dus inderdaad (net als wij mensen) ook voeding en water nodig hebben.

Wilt u meer informatie over het onderhoud van uw tuin of heeft u hulp nodig? Neem contact op voor advies van één van onze hoveniers! Ook kunnen wij het tuinonderhoud volledig of deels uit handen nemen met een tuinonderhoud contract. Wij helpen u voor tuinonderhoud in de regio Den Haag en Westland graag!

Wij wensen u veel tuinplezier en als u vragen heeft neem dan gerust contact op met één van onze professionals!

Stads tuin - Allure Tuinen