DUURZAAM TUINONTWERP
Allure Tuinen werkt dagelijks met veel passie en tomeloze inzet aan een groenere toekomst. Dit doen we onder andere door de duurzame inzetbaarheid van mensen en vanuit logistiek perspectief. Daarnaast focust Allure Tuinen zich ook op het leveren en verwerken van duurzame producten én het verhogen van de biodiversiteit in de tuinen die wij ontwerpen, aanleggen, renoveren en onderhouden.
Dit duurzaamheidstraject begint al bij de selectie van nieuwe klantaanvragen. Er wordt nee gezegd tegen opdrachtgevers die vragen om de tuin (bijna) volledig dicht te straten. Dat klinkt heel resoluut, maar uiteraard wordt deze ‘nee’ wel volledig onderbouwd: het belang van een groene leef- en woonomgeving wordt goed uitgelegd.
Met deze uitleg onderschrijven veel klanten onze visie over gezonde groene tuinen. Soms is een gesprek langer dan 5 minuten nodig om een opdrachtgever te overtuigen en maar heel af en toe verwijzen we iemand concreet (of concrete) door naar een stratenmaker.
De hoveniers en tuindesigners van Allure Tuinen zijn échte groenspecialisten. Wij willen (en zullen altijd) bijdragen aan het aanleggen en onderhouden van klimaat-adaptieve tuinen met een hoge biodiversiteit. Daarom noemen wij ons: Ambassadeurs van de groene leefomgeving!
Om even op dat bestraten terug te komen: een tuin wordt pas een tuin als er niet meer dan 1/3 van de totale oppervlakte wordt ingenomen door verharding, in de vorm van paden en terrassen. Het deel dat overblijft is bestemd voor beplanting, gazon en eventueel een vijver.
Bij een kleinere tuin liggen die verhoudingen overigens net iets anders, omdat je voor een fijn terras toch een minimale ruimte van 3x3m nodig hebt om lekker te kunnen zitten. Iedere tuin is dus maatwerk.
Tuinontwerp
De ontwerpfase is daarom – vanwege al dat maatwerk – van groot belang. Deze fase is bij uitstek hét moment waarin wij mensen adviseren, informeren, op ideeën brengen en slimme oplossingen aandragen. Het lijkt wel een verkooppitch, maar voor ons dagelijkse kost. Met behulp van een beplantingsplan kunnen we een prachtig tuinontwerp realiseren, voorzien van alle wensen van de klant én met de juiste verhoudingen en materialen.
Beplantingsplan
Met de juiste verhoudingen bedoelen we: groen dat wordt geplant heeft een bepaald volume nodig. Te veel kleine plantjes geeft geen intimiteit aan de tuin. Ook duurt het te lang voordat het groen zijn functie kan volbrengen zoals het bieden van privacy, schaduwwerking, (broed)plaats voor vogels, vlinders en insecten, verkoeling van de omgeving en het tuinleven voor de bewoners. De keuze van de beplanting is daarom zeer bepalend voor de verhoging van de biodiversiteit in een tuin, inclusief de aansluitende omgeving.
Bloeiende planten verleiden insecten tot het bestuiven van andere planten. Zo trekt de Kalimeris of Zomeraster diverse soorten zweefvliegen aan. De Persicaria of Duizenknoop is weer erg populair bij honingbijen. Allure Tuinen richt een tuin zo in dat er een groot deel van het groeiseizoen iets te halen valt voor diverse insecten.
Nog een voorbeeld: met een goed beplantingsplan komen er ook meerdere soorten vogels op zo’n feest van planten af. Voor hen is er veel te halen in het stukje natuur dicht bij huis. Vogels dragen op hun beurt ook weer bij aan het verhogen van de biodiversiteit.
Een goed doordacht tuinontwerp met bijbehorend beplantingsplan is dus key!
Materiaal
Een tuin is natuurlijk nooit 100% groen. We maken de mooiste terrassen en patio’s, en daarom kijken we goed naar de herkomst van materialen zoals tuinhout, (half)verhardingsproducten en andere tuinproducten. Lijkt ons wel zo logisch. Toch er zijn heel veel tuinmaterialen te koop die echt niet verantwoord zijn geproduceerd of van verantwoorde samenstelling of herkomst zijn. That’s a no no en die materialen komen daarom niet in onze tuinontwerpen terug. En als je het zo bekijkt, dan zijn de tuinen van Allure Tuinen wél 100% groen!
Hergebruik
Bij een renovatie van een tuin bekijken we altijd of er onderdelen zijn die hergebruikt kunnen worden. Denk aan het hergebruik van materialen maar ook aan het hergebruik van planten, bomen en heesters.
Nog mooier; kan een boom of heestergroep niet blijven staan en worden opgenomen in het nieuwe tuinontwerp? Naast het feit dat volwassen planten karakter aan de tuin geven, zorgen deze ook voor de aanwezigheid van bodemleven en een microklimaat. Dit draagt vervolgens weer (versneld) bij aan het verhogen van de biodiversiteit. Een mooie win-win situatie dus.
Met een groene en duurzame tuin helpt u mee bij een omkeer in de biodiversiteit. Maken we direct een afspraak?