Home > Kunstgras > Veiligheid Kunstgras

Veiligheid kunstgras

Hoe veilig is kunstgras? En hoe veilig is Royal Grass kunstgras?

‘Kunstgrasvelden zijn mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid.’ Dat koppen de media op dit moment. Aanleiding is een uitzending van ZEMBLA, een journalistiek programma op de Nederlandse tv. Wetenschappers verklaren in dit programma dat voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat mogelijk gevaarlijk is voor de gezondheid.

Hoe zit dat precies met kunstgrasvelden?
De discussie die de wetenschappers aanzwengelen gaat niet zozeer over het kunstgras als wel over het rubbergranulaat dat op voetbalvelden ligt. De kritiek van de wetenschappers spitst zich toe op het feit dat het granulaat, dat gemaakt is van gerecyclede autobanden, vaak te hoge concentraties aan zink, olie en giftige stoffen zou bevatten.

Hoe zit dat met Royal Grass kunstgras?
Wij kunnen u direct geruststellen: ons kunstgras is gegarandeerd veilig. Het wordt namelijk nooit ingestrooid met rubbergranulaat. In sommige situaties moet ons kunstgras worden verzwaard, maar hiervoor adviseren wij om het gras in te strooien met speciaal zand.

Meer over de veiligheid van Royal Grass

Hoe veilig is het kunstgras zelf?
Met de toenemende populariteit van kunstgras, zoeken sommige leveranciers hun grenzen op. Dat zijn vaak met name de leveranciers die op prijs willen concurreren in plaats van op kwaliteit. Zo zijn kleine concentraties zware metalen wettelijk nog altijd toegestaan in kunstgras. Vreemd? Ja, vinden wij ook. Maar daarom gebruiken wij ook uitsluitend grondstoffen die gegarandeerd schoon zijn. Voor ons is kwaliteit het belangrijkste criterium.

Dat wij redelijk uniek zijn in dat streven, blijkt uit het feit dat Royal Grass in kunstgras het enige merk ter wereld is dat het Singapore Green Label mag dragen. Dit prestigieuze ecolabel dat sinds 1992 bestaat wordt alleen toegekend aan merken die niet alleen een bijdrage aan ‘zero waste’ nastreven, maar deze ook waarmaken.

Meer over het Singapore Green Label

Hoe verder?
De uitzending van ZEMBLA zal de maatschappelijke discussie over het gebruik van kunstgras, of beter gezegd: het gebruik van rubbergranulaat, opnieuw doen oplaaien. De KNVB heeft inmiddels toegezegd de bevindingen van de wetenschappers kritisch te gaan bekijken en sluit nader onderzoek op voorhand niet uit.

Maar nogmaals: heeft u thuis Royal Grass kunstgras liggen, dan is er geen enkele reden om u ongerust te maken. Heeft u desondanks vragen, aarzel vooral niet om contact op te nemen met uw dealer. Hij zal u graag te woord staan.

Terug naar overzicht