Vlinders in de tuin

Van een wonderbaarlijke schoonheid. Zo zouden wij het proces willen noemen waarin een rups, via het stadium van pop uitgroeit tot een prachtige vlinder. Ieder jaar kondigen vlinders met hun kleurenpracht de lente aan. Het is genieten van hun "ballet" op de wind. Je zou ze meer willen zien, maar het zijn passanten. Om te zorgen dat ze blijven en terugkomen moeten we zorgen voor vlinderlokkende planten. Dit zijn planten met veel nectar. U zult zien dat uw tuin in een waar vlinderparadijs verandert. Het zou te ver gaan om hier alle struiken en planten te benoemen, maar de meest belangrijke hebben wij hieronder weergegeven.


Vogel

Vlinderstruik (Buddleja alternifolia) Bladverliezende struik die een hoogte bereikt van circa twee meter. Bloeit in mei en juni met heerlijk geurende lila bloemen. Na de winter de struik niet drastisch snoeien.


Vogel
Lavendel (Lavandula angustifolia) De lavendelvelden in Frankrijk zijn bekend om hun paarse kleurenpracht en sterk aromatische geur. Bloeit van juni tot augustus. De Lavendel trekt vooral koolwitjes naar zich toe.


Vogel
Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) Bloeit vanaf juli met mooie bloempluimen met grote witte lokbloemen. In het begin is de bloem wit, maar naarmate het seizoen vordert verkleuren de pluimen naar paarsroze.


Vogel
Aster ( Aster x frikartii) Bloeit vanaf begin juli tot de inval van de eerste vorstdagen. Lokken gedurende de gehele bloeitijd allerlei soorten vlinders. Ook de herfstbloeiende asters zijn goede vlinderlokkers.


Vogel
Kogeldistel (Echinops ritro) De kogeldistel is een echte borderplant. De plant groeit prima in de volle zon en vraagt weinig aandacht. Verrijk de bodem bij het planten met een beetje kalk. De kogeldistel trekt veel hommels en vlinders.


Vogel
Zonnehoed ( Echinacea purpurea) Moet in de volle zon staan, dan krijgt de plant mooie, grote bloemen. Op een humusrijke, een zavel- of kleigrond, groeit de plant het beste. Plant op een onderlinge afstand van vijfenveertig centimeter. Ze bloeien lang van eind juni tot eind september.


Vogel
Hertsmunt (Mentha Longifolia "Buddleia") De bladeren ruiken sterk. De plant bloeit in juli en augustus. Gedijt op een zonnige plaats. De Hertsmunt woekert snel zodat je hem het beste kunt aanplanten in potten.


Vogel
Bergamot (Monarda dyma) De bergamotplant is een makkelijk te houden plant voor de kruidenborder. Het liefst staat hij op een zonnige plaats, op een goed doorlatende bodem die wel vochtig dient te zijn. Op zandige gronden voor het aanplanten voldoende organische meststoffen toevoegen.


Vogel
Beemdkroon (Knautia arvensis) Beemdkroon bloeit met lila bloemen vanaf juni tot de herfst. Ook komen soms witte of gele bloemen voor. De bloemen bevatten veel nectar en trekt veel kleurrijke vlinders en overdag vliegende nachtvlinders.


Vogel
Zonnebloem "Lemon Queen" (Helianthus Lemon Queen) Dit is een overblijvende zonnebloem. Een vaste plant die in tegenstelling tot de bekende eenjarige zonnebloem (helianthus annuus) wel vlinders lokt. Bloeit van eind juli tot september en gedijt goed op een zonnige plaats en kan prima tegen droogte.